Bireysel Özel Yazılım Dersi
Bu yazımızda bireysel özel yazılım derslerinin ne olduğundan, nasıl işlendiğinden ve avantajlarından bahsedeceğiz.
Bireysel Özel Yazılım Dersi
Yazılım öğrenmek birçok öğrenci için zorlayıcı ve karmaşık bir süreç. Bununla birlikte birçok mühendislik dalı için de artık bilinmesi zorunlu olan disiplinlerden bir tanesi haline geldi. Bu yüzden, birçok öğrencinin er ya da geç yazılım öğrenmek zorunda kalacağını söylemek yanlış olmaz. Peki, zor olan bu yazılım öğrenme sürecini nasıl kolaylaştırabiliriz? Bu noktada birkaç farklı yöntemden bahsedebiliriz. Birçok öğrenci ilk etapta online platformlar üzerinden eğitim almayı ya da ücretsiz eğitim videolarını izlemeyi tercih ediyor. Bu yöntemlerin avantajları elbette var. Özellikle başlangıç seviyesinde olan öğrenciler için bu tür platformlar oldukça faydalı olabilir. Ancak, bu şekilde bir öğrenmenin bir takım dezavantajları da mevcut. Örneğin, online platformlar üzerinden eğitim alırken öğrencinin dersi anlaması ve öğrendiklerini pratiğe dökmesi durumu realitede pek mümkün olmuyor. Pratiğe dökülemeyen bu bilgiler öğrencinin hafızasında kalıcı hale gelmiyor ve öğrenci dersi tam olarak anlamamış olmuyor. Bu durumda, öğrencinin yazılım öğrenme süreci oldukça zorlaşıyor. Bir diğer yanılgı da öğrencinini kod yazmadan kodlamayı öğrendiğini düşünmesi. Yazılım dili öğrenmek, bir dil öğrenmek gibidir. Nasıl ki yabancı bir dili öğrenirken okuma, anlama, yazma, ve konuşma yetisini ayrı ayrı geliştirmek gerektiriyorsa yazılım dili öğrenirken de aynı şekilde anlama ve yazma yetisini ayrı ayrı geliştirmek gerekiyor. Öğrenci sadece yazılan kodu anlayarak kendisinin de o kodu yazabileceğini düşünüyor ve pratik yapmıyor. Ancak sınavda ya da projede kod yazması gerektiğinde zorlanıyor. Udemy ve benzeri online eğitim platformlarının aslında en büyük problemi bu.
Özel Dersin Avantajları Nelerdir?
Özel ders, doğru bir şekilde planlandığı ve işlendiği takdirde, öğrenci için oldukça faydalı ve verimli bir öğrenme süreci oluşabilmektedir. Özel dersin avantajlarından bazıları şunlardır:
- Esnek Zamanlama: Özel ders, öğrencinin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre planlanabilir. Öğrenci, dersin zamanını, süresini ve sıklığını kendisi belirleyebilir. Bu sayede, öğrenci, dersleri kendi günlük rutinine uygun bir hale getirebilir.
- Esnek İçerik: Özel ders, öğrencimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre düzenlenebilmektedir. Öğrencimiz, dersin kapsamını kendisi belirleyebilir ve dersi kendi ihtiyacına uygun bir şekilde planlayabilir.
- Bireysel İlgi: Özel ders, öğrenci ile hoca arasında birebir iletişim kurulmasını dayanmaktadır. Bu iletişim sayesinde, öğrencimiz anlamakta zorlandığı konuları bizlere daha rahat sorabiliyor. Ayrıca, takıldığı konuların üzerinde istediği kadar durabiliyoruz. Bu nokta özel dersin en önemli avantajlarından bir tanesidir. Öğrencimiz oturtamadığı bir konuyu bizlere sorduğunda, biz o konuyu öğrencimize farklı açılardan tekrar tekrar anlatabiliyoruz. Ta ki öğrencimiz o konuyu tam olarak anlayana kadar.
- Ders Kaçırma Sorunu Yok: Özel ders, öğrencimizin dersi kaçırma sorununu ortadan kaldırıyor. Öğrencimiz, dersin zamanını ve süresini kendisi belirlediği için, dersi kaçırma sorunu yaşamıyor. Böylelikle kaçırılan dersi kendi başına telafi etme sorunu da ortadan kalkıyor.
- 7/24 Destek: Özel ders, öğrencimizin hocasından 7/24 destek alabilmesini sağlıyor. Öğrencimiz, ders dışında da bizlere sorular sorabiliyor ve destek alabiliyor.
- Koordinasyon Sorunu Yok: Özel ders, öğrencimiz dersi bireysel olarak aldığı için, başka öğrencilerle koordinasyon sorunu yaşamıyor. Grup derslerinde yaşadığımız en büyük sorun genellikle öğrencilerin dersin zamanını ayarlarken yaşadığı sorundur. Bunun haricinde dersi işlerken öğrencilerin farklı seviyelerde olması da koordinasyon sorununa yol açabiliyor. Özel ders, bu tür sorunları ortadan kaldırıyor.
- Verimli Ders İşleme: Özel ders, öğrencimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda planlandığı için, dersler daha verimli bir şekilde işlenebiliyor. Öğrencimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre özelleştirilen dersler, öğrencimizin daha hızlı bir şekilde öğrenmesini sağlıyor.
- Hocayı Durdurmak Serbest: Özel ders, öğrencimizin hocayı istediği kadar durdurarak soru sormasına olanak tanıyor. Öğrencimiz, ders esnasında takıldığı konuları bizlere sorduğunda, o konuyu öğrencimize farklı açılardan tekrar tekrar anlatabiliyoruz. Ama grup derslerinde bu pek mümkün olmuyor.
Özel Dersin Dezavantajları Nelerdir?
Tabii ki, özel dersin avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da mevcut. Eğer bunlar bilinip dikkat edilirse, minimize edilebilir. Özel dersin dezavantajlarından bazıları şunlardır:
- Öğrencimiz, özel derste çalıştığı süreyi ders için yeterli görebiliyor. Bu öğrencilerimizin yaptığı yaygın hatalardan bir tanesidir. Halbuki yazılım öğrenmek için sürekli pratik yapmak gerekmektedir. Öğrencimizinin özel ders dışında da pratik yapması lazım.
- Grup olarak alınan derslerde öğrenciler arasında rekabet oluşabiliyor. Bu da öğrencinin derse daha fazla çalışmasını sağlıyor. Özel derslerde ise öğrenci kendi başına çalıştığı için rekabet durumu oluşmuyor.
- Özel dersler genellikle biraz daha pahalı oluyor. Ama iyi değerlendirildiğinde verilen para karşılığnda alınan hizmetin değeri çok daha fazla olabiliyor.
Özel Yazılım Dersi Hangi Öğrencilere Uygun
Özel ders almak bazı öğreciler için zorunlu iken, bazı öğrenciler için ise tercihe bağlı olabilir. Hangi öğrenciler için özel ders almak daha uygun olabilir? Gelin bunları birlikte inceleyelim:
- Eğer öğrencimiz, yazılım öğrenmeye yeni başladıysa ve özellikle temel kavramları öğrenmekte zorlanıyorsa, özel ders almak onun için oldukça faydalı olabilir. Çünkü yeni başlayan öğrenci, yazılım kavramlarının birçoğunun varlığından bile haberdar olmayabiliyor. Varlığından bile haberdar olmadığınız bir kavramı nasıl öğrenebilirsiniz ki? İşte bu noktada özel dersin gücü devreye giriyor. Özel derste öncelikle öğrencimizin temel yazılım kavramlarının farkına varmasını sağlıyoruz.
- Eğer öğrenci yazılımcı bakış açısına sahip değilse bu bakış açısını kazanması gerekiyor. Bu nokta çok önemli. Developer mindset dediğimiz bu kavram, yani yazılımcı bakış açısı, kendine has nitelikleri olan bir problem çözme yaklaşımıdır. Bunun öğrencinin zihnine kazınması gerekiyor. Bu sağlanmadığı sürece öğrenci yazılım öğrenmekte zorlanmaya devam edecektir. Bunu da en hızlı şekilde özel dersle sağlayabiliyoruz.
- Eğer öğrencimiz, toplu ortamlarda soru sormaktan çekinen ya da grup derslerinde dikkatini toplamakta, motive olmakta zorlanan bir öğrenci ise, özel ders almak onun için daha olabiliyor. Her öğrenci farklı bir öğrenme stiline sahiptir. Kimi öğrenciler topluluk içerisinde daha rahat motive olurken, kimi öğrenciler bireysel olarak daha iyi motive olmaktadır.
- Eğer öğrencimiz, yazılımın temel kavramlarını anlamakta zorlanıyorsa bu durumda özel ders alması da onun için iyi olacaktır. Özel ders, anlaması zor olan kavramların öğrenciye farklı açılardan anlatılabilmesi için çok güzel bir fırsattır. Grup derslerinde bunu sağlamak oldukça zordur.
- Eğer öğrencimiz dikkat problemleri yaşayan bir öğrenciyse yine özel ders alması onun için daha uygun olacaktır. Özel ders, öğrencinin dikkatini daha iyi toplamasını ve dersi daha iyi anlamasını sağlamaktadır. Hocayla sürekli iletişim halinde olmak, öğrencinin dikkatini toplamasına yardımcı olmaktadır. Öğrencinin dikkatinin dağıldığı yerde, hocamız devreye girmektedir.
- Eğer öğrencimiz, yazılım öğrenme sürecinde iyi bir yol katetmişse ve grup derslerinde zorlanmıyorsa, özel ders alması yine onun için iyi olmakla birlikte zorunlu değildir. Bu durumdaki öğrenciler, grup dersleriyle de iyi bir şekilde ilerleyebilirler. Ancak, özel ders alması yazılımın detaylarına daha iyi vakıf olması açısından faydalı olacaktır.
- Özel ders, sınava iyi bir şekilde hazırlanmış bir öğrencinin kendini hocayca test ettirebilmesi için de kullanılabilmektedir. Hocamız, öğrencimizin sınava ne kadar hazır olduğunu belirleyebilir ve öğrencimizin eksiklerini tespit ederek onlara yoğunlaşmasını sağlayabilir.
Özel Dersin Kapsamında Neler Var?
Özel derslerimizin kapsamında verdiğimiz hizmetleri sıralayalım:
- Ders Sayısı ve Zamanı: Derslerimizi genellikle haftada 2 gün yapıyoruz ancak bu durum öğrencinin talebine göre değişiyor. Sınav haftasında ise her gün de ders yapabiliyoruz. Ya da sınava kadar olan zamanımız çoksa ders sayımızı haftalık teke de indirebiliyoruz.
- Ders Süresi: Her bir dersimizi genellikle 40 dakikalık iki seans şeklinde yapıyoruz. 10 dakikalık arayla birlikte yaklaşık bir buçuk saatlik bir ders oluyor. Ancak bu süre de öğrencinin talebine ve ihtiyacına göre değişebiliyor.
- Planlama Dersi: Derslerimize başlamadan önce öğrencimizle bir planlama dersi yapıyoruz. Bu planlama dersinde, hangi konuları işleyeceğimize, öğrencimizin nelere ihtiyacı olduğuna ve derslerin nasıl işleneceğine karar veriyoruz. Yine bu planlama dersinde gerekli programları ve araçları öğrencimize tanıtıyoruz ve kurulumlarını yapıyoruz. Bunun haricinde Github gibi doküman ve kod paylaşım platformlarını da tanıtıp kullanımını öğretiyoruz.
- Derslerin Online İşlenmesi: Derslerimizi genellikle Zoom üzerinden yapıyoruz. Zoom, online ders yapmak için oldukça kullanışlı bir platformdur. Ancak öğrencimizin talebine göre farklı platformlar da kullanabiliyoruz.
- Soru Çözümü: Derslerimizde bolca soru çözümü ve pratik yapıyoruz. Öğrencimizi de çokca pratik yaptırıyoruz. Ders dışında da pratik yapabilmesi için kodlama görevleri veriyoruz. Bu görevler, öğrencimizin derslerde öğrendiklerini pekiştirmesini sağlıyor.
- Proje Geliştirme: Derslerimizin bazılarında öğrencimizle birlikte bir proje geliştiriyoruz. Bu proje, öğrencimizin derslerde öğrendiklerini pratiğe dökmesini sağlıyor. Proje geliştirme, öğrencimizin yazılım geliştirme sürecini daha iyi anlamasını sağlıyor.
- Özelleştirilmiş İçerikler: Derslerimizde öğrencimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre özelleştirilmiş içerikler sunuyoruz. Öğrencimizin derslerden en iyi verimi alması için elimizden geleni yapıyoruz. Öğrecimizin ilgi alanlarından yazılım soruları ve projeleri seçiyoruz.
- Developer Mindset: Özel dersimizin en önemli çıktılarından bir tanesi de öğrencimize yazılımcı bakış açısını kazandırmaktır. Yazılımcı bakış açısı, yazılım geliştirme sürecine dair birçok farklı konuyu içermekle beraber en temelde kendine has bir problem çözme tekniğidir. Öğrencimizin yazılımcı bakış açısını kazanması, yazılım geliştirme sürecini daha iyi anlamasını sağlamaktadır.
- Code Review: Öğrencimizin yazdığı kodları inceleyip geri bildirimde bulunuyoruz. Bu sayede öğrencimizin yazdığı kodları daha iyi anlamasını, yaptığı hataları görmesini ve kodu daha iyi yazmasını sağlıyoruz.
- Code Supervise: Öğrencimize real-time kod yazdırıp onun kritik hata yaptığı noktalarda müdahale ediyoruz. Bu sayede öğrencimizin hatalarını daha hızlı görmesini ve daha hızlı düzeltmesini sağlıyoruz.
Özel Dersten En İyi Şekilde Nasıl Faydalanabilirim?
- Öğrenci Olarak Kendinizi Hazırlayın: Özel ders almadan önce, öğrencimizin kendisini hazırlaması oldukça önemlidir. Öğrencimiz, derslerde işlenecek konuları önceden araştırabilir ve hazırlık yapabilir. Bu sayede, öğrencimiz derslerden daha iyi verim alabilir.
- Çekinmeden Soru Sorun: Özel ders sırasında öğrencimizin hocaya soru sorması oldukça önemlidir. Öğrencimiz, ders sırasında takıldığı konuları ve soruları çekinmeden açıkça sormalıdır.
- Pratik Yapın: Özel ders sırasında öğrencimizin pratik yapması oldukça önemlidir. Öğrencimiz, derslerde öğrendiklerini pratiğe dökmeli ve derslerde işlenen konuları tekrar etmelidir.
- Ders Dışında Kodlama Yapın: Özel ders sırasında öğrencimizin verilen kod görevlerini yapması oldukça önemlidir. Öğrencimiz, derslerde verilen kodlama görevlerinin yapmalı ve derslerde öğrenilen konuları pekiştirmelidir.
- Dersin İşleyişine Katkıda Bulunun: Özel ders sırasında öğrencimizin dersin işleyişine katkıda bulunması oldukça önemlidir. Öğrencimiz, dersin işleyişine katkıda bulunarak ihtiyacı olan konuların daha iyi bir şekilde işlenmesini sağlayabilir.
- Dersleri Sektirmeyin: Öğrencilerimizin yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi dersleri sektirmektir. Derslerin kaçırılması, öğrencimizin derslerden daha az verim almasına neden oluyor. Arka arkaya ertlenen dersler, konuların sıkışmasına veya yetişmememesine neden oluyor. Bu nedenle, öğrencimiz dersleri sektirmemeli ve derslerin zamanında yapılmasına özen göstermelidir. Ders zamanını belirlemek özel dersin bir lüksüdür ama bu lüksü de akıllıca değerlendirmek gerekir.
Özel Ders Hocamı Nasıl Seçmeliyim?
Özel dersi alacağınız hocayı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şunlardır:
- Deneyim: Özel ders alacağınız hocanın deneyimli olmasına dikkat edin. Deneyimli bir hoca, öğrencinin ihtiyaçlarına ve taleplerine daha iyi cevap verebilir.
- Referanslar: Özel ders alacağınız hocanın referanslarına dikkat edin. Referansları olmayan bir hoca, güvenilir bir hoca olmayabilir.
- İletişim: Özel ders alacağınız hocanın iletişim becerilerine dikkat edin. İyi bir iletişimci olan bir hoca, öğrenci ile daha iyi bir iletişim kurabilir.
- İlk Ders Önemli mi?: İlk ders, özel ders alacağınız hocayı tanımanız açısından oldukça önemlidir. İlk ders sırasında hoca ile tanışabilir ve hocanın öğretme tarzını gözlemleyebilirsiniz.
- Öğrenci Yorumları: Özel ders alacağınız hocanın öğrenci yorumlarına dikkat edin. Öğrenci yorumları, hocanın kalitesi hakkında size fikir verebilir.
- Hocanın Tarzına Dikkat Edin: Özel ders alacağınız hocanın tarzına dikkat edin. Hocanın tarzı, öğrencinin ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun olmalıdır. Bazı hocalar, dersi çok enerjik ve agresif bir şekilde işlerken, bazı hocalar ise daha sakin ve sade bir şekilde işler. Size hangi tarzın daha uygun olduğunu belirleyin. Sakin derste dikkatinizi toplayamıyorsanız enerjik bir hoca sizin için daha uygun olabilir. Bunun aksine agresif ders anlatımı sizi rahatsız ediyorsa ve sizde güvensizliğe sebep oluyorsa daha sakin bir hoca sizin için daha uygun olabilir.
Hangi Üniversitelere, Hangi Öğrencilere Özel Ders Veriyorsunuz?
Yılların verdiği tecrübeyle, birçok üniversiteye ve birçok öğrenciye özel ders veriyoruz. Öğrenci kitlemiz genellikle mühendislik bölümlerinde ya da temel bilimlerinde okuyan öğrencilerden oluşuyor. Bunlar: Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Otomativ Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Fizik, Matematik, İstatistik, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyomedikal Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve daha fazlası... Özel ders verdiğimiz ya da verebileceğimiz üniversitelerden bazılarını da sıralayalım:
Politecnico di Milano, Politecnico di Torino, University of Milano, University of Bologna, University of Rome, University of Twente, Technical University of Delft, Technical University of Eindhoven, University of Amsterdam, University of Utrecht, University of Groningen, University of Leiden, University of Tilburg, University of Maastricht, Georgia Tech University, University of California, University of Illinois, University of Michigan, Stanford University, University of Toronto, McGill University, University of Ottawa, University of Sydney, University of Melbourne, Technical University of Munich, Technical University of Berlin, Ludwig Maximilian University of Munich, Humboldt University of Berlin, RWTH Aachen University, University of Zurich, ETH Zurich, University of Geneva, University of Lausanne, University of Vienna, Vienna University of Technology, University of Oxford, University of Cambridge, University College London (UCL), University of Manchester, Sorbonne University, École Polytechnique, University of Paris, University of Tokyo, Kyoto University, Osaka University ve daha fazlası...
Özel ders almak gerek öğrenci için gerek öğrenci velileri için zorlu bir süreç. Bu süreci kolaylaştırmak için sizlere bir dizi bilgiler sunduk ve bu bilgiler çerçevesinde sizlere Websoftik Akademiyi tanıttık. Sitemizin diğer sayfalarında özel derslerimiz hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilir ve bizi daha yakından tanıyabilirsiniz. Oldukça şeffaf bir şekilde çalışan Websoftik Akademi, öğrencilerine en iyi hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Eğer sunduğumuz hizmet sizin için uygunsa bizimle iletişime geçebilir ve özel derslerimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.